Autor Subiect: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate  (Citit de 369 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1.932
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Programul Rabla va continua și în 2018: autoritățile spun că mașinile electrice și hibride sunt o prioritate

http://www.automarket.ro/stiri/programul-rabla-va-continua-si-in-2018-autoritatile-spun-ca-masinile-80983.htmlProgramul guvernamental “Rabla” va continua, cu siguranță, și în 2018, și va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, potrivit președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, citat de Agerpres.


Vești bune pentru românii care se gândeau să renunțe anul viitor la mașina veche pentru una nouă. Autoritățile au anunțat că programul Rabla va continua și în 2018, miza fiind reducerea emisiilor de carbon prin promovarea mașinilor electrice și hibride.

“Programul Rabla va continua cu siguranță și la anul, pentru că tendința este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerință a Uniunii Europene și o obligație asumată de România, iar mașinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru. Ați văzut că multe capitale își propun ca, până în 2020 - 2025, să promoveze full electrice pe șosele”, a spus Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Oficialul a mai spus că înmatriculările de mașini cu emisii reduse de CO2 au înregistrat un record în acest an.

“În programul Rabla Plus este pentru prima dată în istoria României când numărul de autovehicule full electrice și hibride a ajuns la peste 600 de unități. Anul trecut au fost vreo 10 - 15 unități. Pentru anul acesta nu s-au înmatriculat toate, deoarece producătorii nu au fost pregătiți pentru asta, nu se așteptau. Am modificat Ghidul de finanțare, alocându-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetățeanul merge la dealer să-și comande mașina până la momentul la care dealerul va aduce acea mașină,” a explicat șeful AFM.

El a precizat, totodată, că pentru acest an nu mai poate fi vorba despre încă o suplimentare a bugetului programului, din motive administrative.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice și cele juridice au putut accesa programele de stimulare a înnoirii parcului auto național “Rabla Clasic” și “Rabla Plus”. Bugetul anunțat la momentul respectiv, în cazul programului “Rabla Clasic”, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru "Rabla Plus" la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat programului "Rabla Clasic" pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai târziu, în numai 30 de minute.

Via Agerpres

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1.932
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #1 : Ianuarie 25, 2018, 06:40:55 a.m. »
Rabla 2018. Renunți la mașina veche? Poți primi peste 9.000 de lei dacă-ți iei una nouă

https://www.avocatnet.ro/articol_47436/Rabla-2018-Renun%C8%9Bi-la-ma%C8%99ina-veche-Po%C8%9Bi-primi-peste-9000-de-lei-dac%C4%83-%C8%9Bi-iei-una-nou%C4%83.html

 Programul Rabla, prin intermediul căruia românii își pot schimba mașinile vechi cu unele noi, va continua și în anul 2018, conform legislației în vigoare. Astfel, persoanele fizice vor putea cere de la stat peste 9.000 de lei, bani pe care nu vor trebui să-i returneze. Pentru participarea efectivă în programul guvernamental, proprietarii de mașini vechi trebuie să aștepte anunțarea sesiunii de înscriere.

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.

„Obiectul programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziționarea autovehiculelor noi, mai puțin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. Scopul programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin înnoirea Parcului auto național”, scrie în documentul citat.

Prima de casare se menține în acest an la valoarea de 6.500 de lei, iar aceasta este acordată în funcție de cantitatea de emisii de CO2/kilometru generată de motorul mașinii noi. În 2018, prima se dă pentru automobilele noi al căror motor generează maximum 130 g CO2/km.

În plus, românii se pot bucura de un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina nouă are un motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau de un ecobonus de 1.700 de lei pentru autoturismele cu motor hibrid. Prin urmare, o persoană fizică poate primi până la 9.200 de lei (6.500 + 1.000 + 1.700) pentru înlocuirea unei mașini vechi cu una nouă.

Pentru a obține prima de casare, mașinile scoase din circulație trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani (adică să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011).

„Proprietarul poate achiziționa mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare”, este subliniat în ordinul de ministru.

Pentru a obține prima de casare în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să stea în România, să n-aibă datorii la autoritățile locale și să predea la casare un automobil vechi de cel puțin opt ani.

În esență, procedura de urmat este simplă. Odată ce se anunță perioada de înscriere în programul Rabla, persoana fizică trebuie să se înregistreze la un producător validat. Apoi mașina uzată trebuie predată unui colector autorizat și radiată din circulație. În fine, ultima etapă este achiziționarea automobilului nou.

Important! Prima de casare se scade direct din prețul mașinii noi, astfel că banii de la stat n-ajung niciodată efectiv în mâinile românilor.

Pe fondul shimbărilor legislative din ultima perioadă, Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine și, în doar 5-10 minute, te poți informa zilnic asupra tuturor schimbărilor legislative care te afectează! Află mai multe.

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 1.932
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #2 : Ianuarie 29, 2018, 06:42:27 p.m. »
Programul Rabla ar putea avea un buget mai mic decât anul trecut: proiectul prevede o scădere cu peste 36% a fondurilor

http://www.automarket.ro/stiri/programul-rabla-ar-putea-avea-un-buget-mai-mic-decat-anul-trecut-proiectul-82411.html

Proiectul de buget pentru Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prevede o reducere cu peste 36% a fondurilor alocate pentru programul Rabla, ceea ce înseamnă că numărul de vouchere va fi semnificativ mai mic.


Programul Rabla a avut anul trecut fonduri totale de 205 milioane de lei, suma care include și suplimentările de fonduri derulate pe parcurs, iar numărul total de vouchere alocate a fost de circa 30.000.

Anul 2018 ar putea aduce însă o scădere semnificativă a numărului total de vouchere disponibile, ca urmare a proiectului de buget publicat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, documentul oficial arată că programul de reînnoire a parcului auto național va avea un buget de numai 150 de milioane de lei, la care se adaugă 133 de milioane de lei sub formă de credite de angajament, bani care pot fi obținuți din bugetul pentru anul 2019. Cu alte cuvinte, dacă proiectul de buget va fi aprobat, fondurile pentru Programul Rabla vor fi cu peste 36% mai mici, astfel că numărul total de vouchere alocate va fi mai mic.

Pe de altă parte, nu este clar dacă bugetul va fi repartizat în același fel intre programul Rabla Clasic și programul Rabla Plus. La fel ca anul trecut, prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), iar mașina achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

În plus, programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Pentru moment nu există o dată oficială pentru startul celor două programe din acest an.

Via Hotnews