DE TOATE PENTRU TOTI > CALATORII

Despre biserica si Dumnezeu !

(1/20) > >>

tokyodream:
Unde va simtiti........... ACASA.............. langa Dumnezeu ???

In ce locatii din orasul vostru sau din tara, ati simtit acel sentiment?


============

Mie mi-a placut la:


- http://www.manastireahadambu.ro/

- http://www.manastireahlincea.ro/

- http://www.manastireavladiceni.ro/

- http://www.manastireasangeapbasaraba.ro/


etc......

Dar voua, unde ?


Rica:
Eu si familia aici:

http://www.biserica-sfantul-anton.ro/

Am incercat si aici http://www.zlatari.ro/index.php dar am ramas la cea a Sfantului Antonie.

Rica:
In copilarie aici http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-brancoveni-67808.html si aici http://www.manastireacozia.ro/

tokyodream:
Astăzi e Sfînta Vineri (Parascheva)


În data de 14 octombrie a fiecărui an se celebrează Sfînta Parascheva, cunoscută popular ca „Sfînta Vineri de Toamnă". În această zi se ţine post, nu se munceşte şi în tradiţia românească ea este ziua în care se prezice starea vremii. Marţi, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfînta Parascheva, protectoarea Moldovei. Numele Cuvioasei înseamnă în limba greacă „Vineri", iar unii cercetători consideră că „Sfînta Vineri" provine din cultul zeiţei romane Venus, care în mitologia romană era zeiţa justiţiară. şi în mitologia românească, „Sfînta Vineri" este o divinitate intransigentă, justiţiară, fiind imaginată în chip de văduvă foarte bătrînă  şi aducătoare de năpastă, iar cînd devine ocrotitoare, poartă chipul unei bătrîne veghetoare la sănătatea oamenilor şi la fertilitate.

Viaţa Sfintei Parascheva

Sfînta Parascheva s-a născut în Secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbulul de astăzi). Se spune că, pe c   nd avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mîntuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o fac să-şi dăruiască hainele sale săracilor. După o vreme, se retrage în pustie. Urmînd sfaturile unor vieţuitori aleşi, se îndreaptă spre ţinutul Pontului, oprindu-se la mînăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămîne cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfîntă, în dorinţa de a-şi petrece restul vieţii în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mînăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului. Din puţinele ştiri privitoare la viaţa ei, aflăm că într-o noapte, pe cînd avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Sfîntul Varlaam scrie în Cazania sa: „Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, ca acolo ţi se cade să laşi trupul pămîntului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". Sfînta a fost îngropată ca o străină, iar moaştele i-au fost descoperite ulterior, cînd unor creştini li s-a arătat în vis sfînta care le-a zis să-i dezgroape osemintele pămînteşti. De atunci, moaştele au fost puse la loc de cinste în diferite biserici şi catedrale, iar în prezent se află la Catedrala Ortodoxă din Iaşi.

Tradiţii şi obiceiuri care se ţin  în această zi

În popor, Sfînta Parascheva este percepută ca fiind „mare la trup şi urîtă la chip", dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfînta Vineri. În această zi nu se mănîncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi. La ţară, în această zi, bătrînii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămîne nemăritate. Cu toate că este o zi în care se ţine post, fructele închise la culoare şi pepenele roşu nu se consumă în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric. Tot în această zi, se prezice vremea. Se spune că dacă este o zi frumoasă sau mohorîtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de mioarele lor, dacă acestea stau adunate una lîngă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea. Numită „luminătoarea casnică a Moldovei", ea este cea mai bătrînă sfîntă dintre surorile ei, care protejează femeile căsătorite şi pe care le ajută la naştere, care căsătoreşte fetele şi poartă de grijă animalelor sălbatice. Imaginaţia populară nu cunoaşte limite atunci cînd vine vorba de Sfînta Parascheva, astfel că, în popor se credea că aceasta ar poseda la curţile ei un căţel de pază cu trup de fier şi dinţi de oţel, numită în mituri Leica-Boldeica. Oamenii din popor credeau că aceasta umblă îmbrăcată în alb sau, negru şi locuieşte în munţi, în păduri sau în ostroavele mării, în cer, în lumea cealaltă. Fie că vorbim de Cuvioasa Parascheva făcătoarea de minuni din Calendarul Ortodox sau de Sfînta Vineri din popor, sfînta are o influenţă foarte mare asupra conştinţei poporului român. Astfel că, an de an, hramul acesteia transformă Iaşii în cel mai mare centru de pelerinaj din ţară, credincioşii înălţînd rugăciuni pentru sănătate şi pace la racla cu moaştele acesteia.

tokyodream:
Rugăciunea care-ți va schimba viața! Arsenie Boca o spunea în fiecare dimineață!

http://observator.tv/eveniment/rugaciunea-carei-va-schimba-viaa-arsenie-boca-o-spunea-in-fiecare-dimineaa-137976.html

De-a lungul vieții, părintele de la Prislop a lăsat credincioșilor o moștenire spirituală uriașă. Printre numeroasele învățături se află și o rugăciune pe care o rostea la începutul fiecărei zi:

*************

”Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă că astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajba am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi că rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, că nici umbră gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi că un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriti şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumina sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, că să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţă Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin.” 

*************

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă