Autor Subiect: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate  (Citit de 1921 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Programul Rabla va continua și în 2018: autoritățile spun că mașinile electrice și hibride sunt o prioritate

http://www.automarket.ro/stiri/programul-rabla-va-continua-si-in-2018-autoritatile-spun-ca-masinile-80983.htmlProgramul guvernamental “Rabla” va continua, cu siguranță, și în 2018, și va pune accent pe reducerea emisiilor de carbon, potrivit președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, citat de Agerpres.


Vești bune pentru românii care se gândeau să renunțe anul viitor la mașina veche pentru una nouă. Autoritățile au anunțat că programul Rabla va continua și în 2018, miza fiind reducerea emisiilor de carbon prin promovarea mașinilor electrice și hibride.

“Programul Rabla va continua cu siguranță și la anul, pentru că tendința este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerință a Uniunii Europene și o obligație asumată de România, iar mașinile cu zero emisii reprezintă o prioritate pentru orice stat membru. Ați văzut că multe capitale își propun ca, până în 2020 - 2025, să promoveze full electrice pe șosele”, a spus Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Oficialul a mai spus că înmatriculările de mașini cu emisii reduse de CO2 au înregistrat un record în acest an.

“În programul Rabla Plus este pentru prima dată în istoria României când numărul de autovehicule full electrice și hibride a ajuns la peste 600 de unități. Anul trecut au fost vreo 10 - 15 unități. Pentru anul acesta nu s-au înmatriculat toate, deoarece producătorii nu au fost pregătiți pentru asta, nu se așteptau. Am modificat Ghidul de finanțare, alocându-le un termen de 120 de zile de la data de la care cetățeanul merge la dealer să-și comande mașina până la momentul la care dealerul va aduce acea mașină,” a explicat șeful AFM.

El a precizat, totodată, că pentru acest an nu mai poate fi vorba despre încă o suplimentare a bugetului programului, din motive administrative.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice și cele juridice au putut accesa programele de stimulare a înnoirii parcului auto național “Rabla Clasic” și “Rabla Plus”. Bugetul anunțat la momentul respectiv, în cazul programului “Rabla Clasic”, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru "Rabla Plus" la 45 de milioane de lei.

Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat programului "Rabla Clasic" pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai târziu, în numai 30 de minute.

Via Agerpres

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #1 : Ianuarie 25, 2018, 06:40:55 a.m. »
Rabla 2018. Renunți la mașina veche? Poți primi peste 9.000 de lei dacă-ți iei una nouă

https://www.avocatnet.ro/articol_47436/Rabla-2018-Renun%C8%9Bi-la-ma%C8%99ina-veche-Po%C8%9Bi-primi-peste-9000-de-lei-dac%C4%83-%C8%9Bi-iei-una-nou%C4%83.html

 Programul Rabla, prin intermediul căruia românii își pot schimba mașinile vechi cu unele noi, va continua și în anul 2018, conform legislației în vigoare. Astfel, persoanele fizice vor putea cere de la stat peste 9.000 de lei, bani pe care nu vor trebui să-i returneze. Pentru participarea efectivă în programul guvernamental, proprietarii de mașini vechi trebuie să aștepte anunțarea sesiunii de înscriere.

Regulile din anul 2018 pentru programul Rabla sunt incluse în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019. Concret, acestea au fost stabilite în 2017 pentru o perioadă de trei ani, astfel că se aplică și în 2018.

„Obiectul programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma primei de casare, pentru achiziționarea autovehiculelor noi, mai puțin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate. Scopul programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin înnoirea Parcului auto național”, scrie în documentul citat.

Prima de casare se menține în acest an la valoarea de 6.500 de lei, iar aceasta este acordată în funcție de cantitatea de emisii de CO2/kilometru generată de motorul mașinii noi. În 2018, prima se dă pentru automobilele noi al căror motor generează maximum 130 g CO2/km.

În plus, românii se pot bucura de un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina nouă are un motor care generează maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau de un ecobonus de 1.700 de lei pentru autoturismele cu motor hibrid. Prin urmare, o persoană fizică poate primi până la 9.200 de lei (6.500 + 1.000 + 1.700) pentru înlocuirea unei mașini vechi cu una nouă.

Pentru a obține prima de casare, mașinile scoase din circulație trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani (adică să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011).

„Proprietarul poate achiziționa mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare”, este subliniat în ordinul de ministru.

Pentru a obține prima de casare în programul Rabla, persoanele fizice trebuie să stea în România, să n-aibă datorii la autoritățile locale și să predea la casare un automobil vechi de cel puțin opt ani.

În esență, procedura de urmat este simplă. Odată ce se anunță perioada de înscriere în programul Rabla, persoana fizică trebuie să se înregistreze la un producător validat. Apoi mașina uzată trebuie predată unui colector autorizat și radiată din circulație. În fine, ultima etapă este achiziționarea automobilului nou.

Important! Prima de casare se scade direct din prețul mașinii noi, astfel că banii de la stat n-ajung niciodată efectiv în mâinile românilor.

Pe fondul shimbărilor legislative din ultima perioadă, Avocatnet.ro a dezvoltat un serviciu special pentru tine și, în doar 5-10 minute, te poți informa zilnic asupra tuturor schimbărilor legislative care te afectează! Află mai multe.

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #2 : Ianuarie 29, 2018, 06:42:27 p.m. »
Programul Rabla ar putea avea un buget mai mic decât anul trecut: proiectul prevede o scădere cu peste 36% a fondurilor

http://www.automarket.ro/stiri/programul-rabla-ar-putea-avea-un-buget-mai-mic-decat-anul-trecut-proiectul-82411.html

Proiectul de buget pentru Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prevede o reducere cu peste 36% a fondurilor alocate pentru programul Rabla, ceea ce înseamnă că numărul de vouchere va fi semnificativ mai mic.


Programul Rabla a avut anul trecut fonduri totale de 205 milioane de lei, suma care include și suplimentările de fonduri derulate pe parcurs, iar numărul total de vouchere alocate a fost de circa 30.000.

Anul 2018 ar putea aduce însă o scădere semnificativă a numărului total de vouchere disponibile, ca urmare a proiectului de buget publicat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, documentul oficial arată că programul de reînnoire a parcului auto național va avea un buget de numai 150 de milioane de lei, la care se adaugă 133 de milioane de lei sub formă de credite de angajament, bani care pot fi obținuți din bugetul pentru anul 2019. Cu alte cuvinte, dacă proiectul de buget va fi aprobat, fondurile pentru Programul Rabla vor fi cu peste 36% mai mici, astfel că numărul total de vouchere alocate va fi mai mic.

Pe de altă parte, nu este clar dacă bugetul va fi repartizat în același fel intre programul Rabla Clasic și programul Rabla Plus. La fel ca anul trecut, prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), iar mașina achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

În plus, programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Pentru moment nu există o dată oficială pentru startul celor două programe din acest an.

Via Hotnews

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #3 : Februarie 24, 2018, 07:49:22 a.m. »
"Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" pentru 2018 ar putea demara în două săptămâni

http://www.capital.ro/rabla-clasic-si-rabla-plus-penttru-2018-ar-putea-demara-in-doua-saptamani-1.html

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #4 : Martie 01, 2018, 06:15:37 p.m. »
Schimbări pregătite pentru programul Rabla: mașina casată trebuie să aibă ITP valabil

http://www.automarket.ro/stiri/schimbari-pregatite-pentru-programul-rabla-masina-casata-trebuie-sa-aiba-83077.htmlMinisterul Mediului propune ca mașinile casate să aibă ITP valabil pentru a fi acceptate în cadrul programului Rabla.

Programul Rabla va rămâne în mare parte similar cu cu cel de anul trecut, însă Ministerul Mediului a propus o serie de schimbărie.

Cea mai importantă dintre ele se referă la faptul că mașina casată trebuie să aibă Inspecția Tehnică Periodică (ITP) valabilă la momentul depunerii cererii de înscriere în programul Rabla sau la momentul depunerii dosarului de acceptare (în cazul firmelor).

"Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidenția faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice", justifică autoritățile introducerea noii reguli.

O altă modificare vizează doar persoanele juridice și spune că firmele care primesc finanțare în cadrul programului Rabla sunt obligate să înmatriculeze mașinile achiziționate pe numele beneficiarului. În caz contrar, autoritățile vor solicita returnararea sumelor de bani.

Pentru a intra în vigoare, aceste schimbări trebuie aprobate de Ministerul Mediului și publicate în Monitorul Oficial.

Oficialii Ministerului Mediului au anunțat anterior că ediția din acest an a programului Rabla ar putea începe peste circa două săptămâni, dacă întreaga documentație va fi finalizată până atunci. La fel ca anul trecut, prima de casare în programul Rabla Clasic va rămâne la 6.500 de lei (circa 1.400 de euro), iar mașina achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

În plus, programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Via Avocatnet


Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #5 : Martie 14, 2018, 07:14:38 p.m. »
Rabla 2018 începe în 15 martie: prima de casare rămâne 6500 de lei

http://www.automarket.ro/stiri/rabla-2018-incepe-in-15-martie-prima-de-casare-ramane-6500-de-lei-83379.htmlProgramul Rabla 2018 începe în 15 martie și se va desfășura în aceleași condiții ca anul trecut: prima de casare este de 6500 de lei, iar noua mașină trbuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.


Românii care vor să cumpere o mașină nouă în acest an au din nou posibilitatea de a obține o reducere de preț prin intermediului programului Rabla.

Administrația Fondului de Mediu a anunțat că ediția din acest an a programului va începe joi, 15 martie, în condiții similare cu cele stabilite anul trecut. Astfel, prima de casare rămâne la 6500 de lei, iar noua mașină achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Pe de altă parte, rămân în vigoare și celelalte bonusuri acordate de autorități: 1000 de lei dacă noua mașină emite cel mult 98 de grame de dioxid de carbon pe kilometru și 1700 de lei dacă mașina are un sistem de propulsie hibrid, indiferent dacă este plug-in hybrid (PHEV) sau fără încărcare la priză (HEV). Prin urmare, suma maximă pe care o poate primi o persoană care își cumpără o mașină nouă prin programul Rabla este de 9200 de lei.

Pentru a se înscrie în cadrul programului, o persoană trebuie să caseze o mașină cu o vechime de cel puțin 8 ani, adică să fi fost înmatriculată inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011.

La începutul lunii martie, Ministerul Mediului a propus ca mașinile casate să aibă ITP valabil pentru a fi acceptate în cadrul programului Rabla, însă această prevedere nu apare în regulamentul programului Rabla publicat în Monitorul Oficial, astfel că nu se va aplica la ediția din acest an. Bugetul alocat pentru programul Rabla 2018 este de 133 de milioane de lei, dintre care 113 milioane de lei au fost repartizate pentru persoane fizice.

Pentru moment nu este clar când va începe programul Rabla Plus, dedicat achiziției de vehicule electrificate fără obligativitatea de a casă o mașină veche. Programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro.

În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Via Avocatnet, AFM

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #6 : Martie 15, 2018, 07:10:58 p.m. »

Rabla Plus începe peste o săptămână: bonus de 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini electrice

http://www.automarket.ro/stiri/rabla-plus-incepe-peste-o-saptamana-bonus-de-10000-de-euro-pentru-83415.htmlProgramul Rabla Plus 2018 va începe în cursul săptămânii viitoare și va presupune în continuare acordarea unui bonus de 10.000 de euro la achiziționarea unei mașini electrice și de aproape 5.000 de euro pentru un hibrid plug-in.


Autoritățile au început joi ediția 2018 a programului Rabla Clasic, care se va desfășura în aceleași condiții ca și anul trecut.

Cu ocazia acestui anunț, Ministerul Mediului a anunțat că programul Rabla Plus, dedicat achiziționării de mașini electrice și hibride, va fi lansat în cursul săptămânii viitoare. La fel ca și la ediția inaugurală de anul trecut, orice persoană va primi un bonus de 45.000 de lei (circa 10.000 de euro) la achiziționarea unei mașini electrice și de 20.000 de lei (aproape 5.000 de euro) la cumpărarea unei mașini plug-in hybrid.

Noutatea introdusă pentru acest an este că bonusul poate acoperi cel mult 50% din prețul de comercializare al mașinii, însă pe piață oricum nu există mașini electrice care să coste sub 20.000 de euro. Mai degrabă, regula a fost implementată pentru ca cvadriciclul Renault Twizy, care costă circa 11.500 de euro, să poată fi achiziționat prin intermediul acestui program.

"Programul Rabla Plus va începe săptămâna viitoare. Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 de milioane de lei. Pentru acest an, estimăm că se vor cumpăra prin Programul Rabla Plus un număr de 2.000 de mașini electrice", a declarat Gabriela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Cifrele anunțate de oficiali sunt optimiste, în condițiile în care anul trecut s-au achiziționat doar 370 de mașini electrice prin Rabla Plus. O altă noutate este că o persoană poate achiziționa o singură mașină pe an prin intermediul Rabla Plus.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului susține că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) așteaptă un acord final din partea Comisiei Europene pentru un program de realizare a unei rețele de stații de încărcare pe teritoriul României.

Model electric    Preț de pornire
euro cu TVA

BMW i3    38.199
BMW i3s    41.769
Kia Soul EV    33.665
Renault Zoe    31.250
Volkswagen e-Golf    37.975
Renault Twizy    11.500
Smart Fortwo ED    22.078
Smart Fortwo Cabrio ED    25.337
Smart Forfour ED    22.738
Volkswagen e-Up    25.837

Via Hotnews


Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Programul Rabla 2018 - programul Rabla va fi suplimentat cu 30.000 de tichet
« Răspuns #7 : August 03, 2018, 07:30:50 p.m. »
Vești bune pentru proprietarii de mașini vechi: programul Rabla va fi suplimentat cu 30.000 de tichete

http://www.automarket.ro/stiri/vesti-bune-pentru-proprietarii-de-masini-vechi-programul-rabla-va-fi-86023.htmlProgramul Rabla Clasic 2018 va fi suplimentat cu 30.000 de tichete după rectificarea bugetară anunțată de Guvern.


Programul Rabla Clasic 2018 a debutat în 15 martie cu un buget de 133 de milioane de lei, care a fost suficient pentru acordarea unui număr maxim de 20.000 de tichete. Acestea s-au epuizat însă rapid, iar în prezent mai sunt disponibile doar tichete pentru programul Rabla Plus dedicat achiziționării de mașini electrice și plug-in hybrid.

Guvernul României a anunțat însă în această săptămână o rectificare bugetară, iar programul Rabla a fost suplimentat cu 230 de milioane de lei. O parte din această sumă va fi alocată pentru un program nou de înnoire a produselor electronice, însă cert este că programul Rabla va beneficia de o suplimentare cu 30.000 de tichete.

Programul Rabla a fost suplimentat frecvent și în anii trecuți, însă de regulă sumele în plus acopereau necesarul pentru numai câteva mii de tichete. Astfel, este pentru prima oară când numărul tichetelor acordate la suplimentare este mai mare decât numărul tichetelor anunțate la startul programului.

Pentru moment, autoritățile nu au anunțat data de la care vor putea fi obținute noile tichete alocate.

În urma acestei rectificări, programul Rabla Clasic 2018 va avea în total circa 50.000 de tichete, de două ori mai multe decât au fost acordate în cadrul ediției de anul trecut.

Prima de casare este la 6500 de lei, iar noua mașină achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Pe de altă parte, rămân în vigoare și celelalte bonusuri acordate de autorități: 1000 de lei dacă noua mașină emite cel mult 98 de grame de dioxid de carbon pe kilometru și 1700 de lei dacă mașina are un sistem de propulsie hibrid, indiferent dacă este plug-in hybrid (PHEV) sau fără încărcare la priză (HEV). Prin urmare, suma maximă pe care o poate primi o persoană care își cumpără o mașină nouă prin programul Rabla este de 9200 de lei.

Pentru a se înscrie în cadrul programului, o persoană trebuie să caseze o mașină cu o vechime de cel puțin 8 ani, adică să fi fost înmatriculată inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011.

Via Mediafax

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #8 : ſeptembrie 18, 2018, 05:46:28 p.m. »
Programul Rabla: cele 30.000 de tichete suplimentare vor fi disponibile de luni, 17 septembrie

http://www.automarket.ro/stiri/programul-rabla-cele-30000-de-tichete-suplimentare-vor-fi-disponibile-de-86895.htmlMinisterul Mediului a anunțat că cele 30.000 de tichete suplimentare alocate în cadrul programului Rabla vor putea fi accesate începând din 17 septembrie.


Administrația Fondului de Mediu (AFM) a primit la rectificarea bugetară de săptămâna trecută un fond suplimentar de 198 de milioane de lei pentru programul Rabla, sumă care acoperă aproximativ 30.000 de tichete, însă nu era clar când vor fi alocați efectiv banii.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunțat însă că tichetele suplimentare vor putea fi accesate de cumpărătorii interesați începând de luni, 17 septembrie.

"De luni va începe programul Rabla. Acordăm în continuare aceeaşi primă de casare de 6.500 de lei și putem să cumulăm această sumă de casare. Dacă cumpărăm o maşină hibrid primim încă 1.700 de lei, iar în cazul maşinilor cu emisii de 98 de grame la 100 de kilometri bonusul este de 1.000 de lei", a declarat ea.

În urma acestei suplimentări, numărul total de tichete acordate în acest an în cadrul programului Rabla va ajunge la circa 50.000.

Noile tichete vor fi acordate exact în perioada în care constructorii auto anticipează o scădere puternică a vânzărilor de mașini noi ca urmare a intrării în vigoare de la 1 septembrie a noilor teste de emisii WLTP. Producătorii se așteaptă ca lunile septembrie și octombrie să aducă vânzări slabe, înainte ca terenul pierdut să fie recuperat în ultimele două luni ale anului.

De altfel, este posibil ca unii dintre solicitanții de tichete Rabla să descopere că modelul pe care doresc să îl achiziționeze prin acest program nu este disponibil, în cazul în care motorizarea respectivă nu a trecut încă de noile teste WLTP.

Pe de altă parte, constructorii au apelat deja la metode alternative prin care au înmatriculat la dealeri în luna august un număr semnificativ de mașini, întrucât aceste unități pot fi comercializate după 1 septembrie chiar dacă nu au fost omologate WLTP. Acest lucru este confirmat și de creșterea înmatriculărilor din luna august cu aproape 140% comparativ cu august 2017.

Via News.ro

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #9 : ſeptembrie 23, 2018, 05:44:17 a.m. »
Jumătate dintre tichetele suplimentare pentru Rabla, epuizate în prima săptămână: au mai rămas doar 15.000 de vouchere

http://www.automarket.ro/stiri/jumatate-dintre-tichetele-suplimentare-pentru-rabla-epuizate-in-prima-87011.htmlRomânii au rezervat deja aproximativ 15.000 de tichete suplimentare pentru programul Rabla, din totalul de 30.000 de vouchere alocate, în numai 4 zile de la reluarea programului.

Administrația Fondului de Mediu (AFM) a primit fonduri pentru încă 30.000 de tichete pentru programul Rabla, pe lângă cele 20.000 de tichete disponibile inițial în lună martie.

Alocarea tichetelor a început luni, 17 septembrie, însă AFM a anunțat vineri că jumătate dintre acestea au fost deja rezervate. Practic, românii au făcut deja rezervare pentru 15.000 de tichete, dintre care 11.000 de tichete au fost rezervate de persoane fizice, iar restul de 4.000 de tichete de persoane juridice. Astfel, după centralizarea datelor, AFM afirmă că mai sunt disponibile doar 15.000 de tichete.

În acest ritm, este foarte posibil ca noul lot de tichete să fie epuizat în cursul săptămânii viitoare, semn că programul continuă să fie un succes chiar și după creșterea subtantiala a numărului total de tichete alocate. De altfel, autoritățile au anunțat deja că intenționează ca anul viitor să aloce cel puțin 50.000 de tichete pentru continuarea programului Rabla.

Noile tichete sunt acordate exact în perioada în care constructorii auto anticipează o scădere puternică a vânzărilor de mașini noi ca urmare a intrării în vigoare de la 1 septembrie a noilor teste de emisii WLTP. Producătorii se așteaptă ca lunile septembrie și octombrie să aducă vânzări slabe, înainte ca terenul pierdut să fie recuperat în ultimele două luni ale anului.

Via Economica

Offline tokyodream

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 2.256
 • Karma: 0
 • Gen: Bărbat
 • Acura-Honda
  • DAIMYO
Re: Programul Rabla 2018 - mașinile electrice și hibride sunt o prioritate
« Răspuns #10 : Octombrie 17, 2018, 07:52:36 p.m. »
Noutăți despre programul Rabla: au mai rămas 9.000 de tichete. ITP-ul pentru mașina casată devine obligatoriu din 2019

http://www.automarket.ro/stiri/noutati-despre-programul-rabla-au-mai-ramas-9000-de-tichete-itp-ul-87529.html9.000 de tichete mai sunt disponibile în cadrul programului Rabla din acest an, în timp ce de anul viitor mașina casată trebuie să aibă obligatoriu ITP valabil pentru a fi eligibilă.


Programul Rabla se bucură în acest an de un succes peste așteptări, în condițiile în care Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru aproximativ 50.000 de tichete, ca urmare a unei suplimentari de 30.000 de tichete de la jumătatea lunii septembrie.

Autoritățile au anunțat acum că mai sunt disponibile încă 9.000 de tichete și anticipează că acestea vor fi epuizate până la sfârșitul anului, în condițiile în care noile teste de emisii WLTP au marcat eliminarea temporară a unor modele din gamele producătorilor.

"Astăzi mai sunt doar undeva la 9.000 de tichete. Având în vedere că va fi şi luna decembrie, luna cadourilor, când piaţa va fi în creştere, consider că până la sfârşitul anului se vor termina", a declarat Cornel Brezuică, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), instituția care gestionează programul Rabla.

De asemenea, oficialul AFM afirmă că în acest an vor fi vândute aproximativ 1.300 de mașini electrice și plug-in hybrid prin intermediul programului Rabla Plus, în creștere de la cele sub 1.000 de unități de anul trecut.

"Anul acesta vom depăşi 1.200-1.300 de autovehicule. Tendinţa este de creştere. Anul trecut am reuşit să aprobăm undeva la 900 până în 1.000 de astfel de autovehicule. Din păcate, nu au fost înregistrate toate deoarece a fost o surpriză şi pentru producători numărul acesta de solicitări destul de ridicat", a adăugat Brezuică.

Nu în ultimul rând, Brezuica a confirmat că, începând de la ediția de anul viitor, mașina casată prin programul Rabla trebuie să aibă ITP valabil, măsură care inițial era planificată încă din acest an.

"Am considerat că ITP-ul este o condiţie obligatorie în ceea ce priveşte casarea unei maşini deoarece dă dreptul utilizatorului de a circula pe drumurile publice. Atâta timp cât acesta nu are un ITP valabil, nu poate circula. În consecinţă, nu generează nici emisii", a mai precizat el.

Pentru moment, nu este clar când va începe programul Rabla 2019 și nici care va fi bugetul alocat, deși Ministerul Mediului afirma recent că va aloca fonduri pentru 50.000 de tichete, nivel similar cu cel din acest an.

Via InCont